پایان نامه سیاستهای مناسب توسعهی کارآفرینی مبتنی بر فناوری اطلاعات |
الکترونیکی به یکدیگر متصل شده و امکان همکاری مشترک در زمینهی کسبوکار در دنیا را فراهم میآورد و همچنین فرصتهای جدیدی نظیر ایجاد مشاغل جدید؛ تجارت الکترونیکی، واگذاری کارها به صورت برونسپاری و همکاریهای فرامرزی را افزایش میدهد.
سیاست مناسب کارآفرینی در بخش فناوری ارتباطات و اطلاعات در رشد اقتصادی مشارکت داشته است و در کشورهایی نظیر چین، مالزی و مکزیک به اشتغالزایی منجر شده است. کشور هند از کارآفرینی در عرصهی نرمافزار و برنامهنویسی سود برده و به رشد چشمگیری در این بخش نایل آمده است. سیاست مناسب کارآفرینی مبتنی بر فناوری اطلاعات در کشور هند منجر به توسعهی صادرات برنامههای نرمافزاری در آن کشور شده است. سیاست مناسب کارآفرینی مبتنی بر فناوری ارتباطات و اطلاعات در هند مولد 7/7میلیون دلار در سال 1999بوده و 180000 شغل را در این کشور در سال 1998 به وجود آورده است. این کشور موفقیت معقولی در صادرات تولیدات و خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات را در جهان دارد. به طوری که صادرات هند در این صنعت از 150 میلیون دلار در سال 1990 به 7/5 میلیارد دلار در سال 1999 رسیده است، که حدود 17 برابر افزایش را نشان میدهد. (UNDP 2001)
متأسفانه علیرغم اهمیت و نقش مهم کارآفرینی در ایجاد اشتغال و همچنین توسعهی کشور، در برنامههای توسعهی کشور استفاده ار فناوری اطلاعات برای توسعهی کارآفرینی مغفول مانده است و در هیچ کدام از برنامههای ملی توسعه و نیز برنامههای بخش توسعهی فناوری اطلاعات کشور مانند برنامه توسعهی کاربری فناوری اطلاعات (تکفا)، نظام جامع فناوری اطلاعات کشور، سند بخشی ارتباطات و فناوری اطلاعات برنامه چهارم توسعه و. به توسعهی کارآفرینیهای مبتنی بر ارتباطات و فناوری اطلاعات توجه لازم نشده است.
از طرفی یکی از مؤلفههای تاثیرگذار برای دستیابی به اهداف سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 بررسی سیاستهای مناسب توسعهی کارآفرینی مبتنی بر فناوری اطلاعات کشورهای منطقه است. چشمانداز 20 ساله جمهوری اسلامی جایگاهی از ایران 1404 را به تصویر کشیده است که در آن ایران در رأس کشورهای توسعهیافته در منطقه از نظر اقتصادی، علمی و فناوری است. بار اصلی نیل به ایران 1404 در عرصههای اقتصادی، علمی و فناوری بر دوش منابع انسانی دانشپایه و داشتن حداقل بیکاری در بین کشورهای منطقه است. برای رسیدن به اهداف سند مذکور باید در بخشهای مختلف کشور تغییرات ایجاد شود. سیاستهای مناسب توسعهی کارآفرینی در کشور نه تنها خود در راستای رسیدن به این چشمانداز ضروری است بلکه یکی از مؤلفههایی است که باعث تسریع در دستیابی به چشمانداز فوق میشود؛ لذا با پیشرفت علوم کارآفرینی و فناوری اطلاعات و ظهور مفاهیمی تحت عنوان کارآفرینی مبتنی فناوری اطلاعات دولتها به دنبال سیاستهای مناسب توسعهی کارآفرینی در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات و باید بتواند به گونهیی عمل نماید که اشتغال مورد نیاز جهت تحقق اهداف چشمانداز را برآورد نمایند.
البته رسیدن به این هدف، نیازمند تدوین سیاستها، خط مشیها و قوانین و ارایهی راهکارهای اجرایی برای شناسایی و پرورش استعدادهای افراد است تا از این طریق بتوان به توسعه دست یافت. (یداللهی و همکاران 1388) بنابراین ارایهی سیاستهای مناسب توسعهی کارآفرینیهای مبتنی بر فناوری اطلاعات در افق ایران 1404 به عنوان یک ابزار کارآمد در ایجاد کسبوکارهای جدید، با دو هدف ایجاد اشتغال مولد و پایدار در کشور و همچنین نیل به اهداف سند ضروری است. در یک سیاستگذاری مناسب توسعهی کارآفرینی به دو روش صورت میگیرد. اول، با تأمین مهارتها و آموزش لازم برای کارجویان دوم با استفاده از خود ارتباطات و فناوری اطلاعات، تکیه بر سرمایهی انسانی و اجتماعی (Urquhart C., Liyanage SH., MO Kah M, 2008). از اینرو تدوین سیاستهای مشوق شکلگیری کارآفرینی در بستر فناوری اطلاعات بسیار ضروری است لذا بر این مبنا ضرورت دارد که سیاست مناسب توسعهی کارآفرینی مبتنی بر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ایجاد کسبوکارهای جدید معین و مؤلفههای تأثیرگذار بر آن شناسایی شود تا متولیان و سیاستگذاران بتوانند اقدامات بعدی اساسی برای این مهم را انجام دهند.
بنابراین مطابق بر آنچه گفته شد این سؤال مطرح میشود سیاستهای مناسب توسعهی کارآفرینیهای مبتنی بر فناوری اطلاعات در کشور چیست؟
1-3- اهمیت و ضرورت تحقیق
فناوری اطلاعات و ارتباطات به مثابهی فناوریهای نوین با قابلیت کاربرد و استفاده در همهی عرصههای حیات بشری، در طی سالهای اخیر مورد توجه سیاستگذاران توسعه قرار داشته است و وجود الگوهای موفقی از استفاده از این فناوریها در حوزهی توسعهی اجتماعی- اقتصادی- سیاسی مؤید این ادعاست. استفاده از این فناوریها در عرصههای مختلف حیات بشری موکول به تشخیص فرصتهای کاربرد فناوریهای مذکور توسط کارآفرینان است.
همانطور که میدانیم کارآفرینی و کارآفرینان نقش کلیدی در روند توسعه و پیشرفت اقتصادی جوامع ایفا میکنند، دیدگاههای تئوریک اقتصاددانانی مانند شومپیتر، اشمیتز و غیره و نیز مدلهایی مانند مدل ونیکر و ثرویک، مدل سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه – یورو استات و مدل دیدبان جهانی کارآفرینی همگی بر این نکته توافق دارند که کارآفرینی بر توسعهی اقتصادی تأثیر مثبت دارد (یداللهی و همکاران 1388).
وجود نمونههای موفقی از اجرای استراتژیهای جامع توسعهی مبتنی بر ارتباطات و فناوری اطلاعات در جوامعی نظیر آمریکای شمالی، اروپای غربی و آسیای جنوب شرقی نشان میدهد که
سایت های دیگر :
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-03-01] [ 09:05:00 ق.ظ ]
|