پایان نامه بیماران دیابتی/مداخله ی گروهی روانی اجتماعی |
تعامل متقابل عوامل زیستی، روانشناختی و اجتماعی است. در نتیجه عامل ایجاد یک بیماری تکعلتی نیست بلکه بیماری، محصول عوامل متعدد است و درمان نیز باید چندوجهی باشد. این الگو از نظریهی سیستمها نیز تاثیر پذیرفته است یعنی معتقد است در ایجاد بیماری سیستم های بدنی، روان شناختی و اجتماعی دخیل هستند.
مقایسهی دو مدل و الگوی فوق نشان میدهد که مدل دوم هم کاملتر و هم جامعتر است. همچنین با تجارب شخصی ما و پژوهشها سازگارتر است و نیز با تعریف سازمان بهداشت جهانی از سلامت مطابقت دارد(علی پور،1390). حمایت اجتماعی که به « امکاناتی که دیگران برای فرد فراهم میکنند»و یا بهعنوان «معرفتی که باعث میشود فردی باور کند که مورد احترام و علاقهی دیگران بوده، عنصری ارزشمند و دارای شأن به شمار آمده و به یک شبکهی اجتماعی روابط و تعهدات متقابل تعلق دارد»یکی از واسطه های استرس-بیماری است(مارموت[1]،2008 به نقل از زارع شاه آبادی،1389). برخی حمایت اجتماعی را واقعیتی اجتماعی و برخی آن را ناشی از ادراک فرد می دانند. ساراسون[2](1988) حمایت اجتماعی را مفهومی چند بعدی میداند که هر دو م
فهوم را دربرمیگیرد(علی پور،1383). پژوهش های مختلف نشان داده است که حمایت اجتماعی با سلامتی و بیماری رابطه دارد. برای توجیه این رابطه دو مدل مطرح شده است؛ مدل سپرمانند که بر اساس آن حمایت اجتماعی همانند سپری اثرات منفی استرس بهویژه استرسهای شدید را میکاهد و مدل تاثیر مستقیم که معتقد است صرف نظر از وجود یا عدم وجود استرس، بالا بودن حمایت اجتماعی با افزایش سلامتی و کاهش بیماری مرتبط است(علی پور،1390). بهبیان دیگرحمایت اجتماعی از طریق دو فرایند عمده بر کنترل بیماری دیابت مؤثر است1-اثر مستقیم حمایت اجتماعی از طریق رفتارهای مرتبط باسلامت مثل تشویق رفتارهای سالم2-اثر تعدیلکنندهی حمایت اجتماعی که به تعدیل آثار فشارعصبی حاد و مزمن بر سلامت و همچنین افزایش سازگاری با فشار عصبی بیماری دیابت کمک میکند(مارموت و ویلکینسون[3]،2008).
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1398-07-23] [ 05:16:00 ب.ظ ]
|