پایان نامه بهینهسازی پرتفوی متشکل از سهام صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم ژنتیک |
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک از جمله نهادهایی (مؤسساتی) هستند که طی چند سال اخیر در بازار سرمایه کشورمان معرفیشدهاند و به این دلیل نوپا بودن آنها، پژوهشهای نسبتاً اندکی روی آنها انجامشده است. یکی از مسائل بسیار مهم، پیشبینی رفتار بازده این صندوقها و اتخاذ تصمیمهای سرمایهگذاری و تشکیل پرتفویی از این صندوقها برای سرمایهگذاران است. مسئله این پژوهش بررسی و بهکارگیری روشهای هوش مصنوعی شامل شبکههای عصبی مصنوعی و الگوریتم ژنتیک در پیشبینی بازده صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بازار سرمایه و تشکیل پرتفوی بهینه از این صندوقها میباشد.
1-3- اهمیت و ضرورت انجام پژوهش
مهمترین وظیفه بازار اوراق بهادار انتقال کارا و مؤثر سرمایه از پسانداز کنندگان به سوی بنگاهها و اشخاص نیازمند سرمایه میباشد. در حقیقت سلامت اقتصادی وابسته به انتقال کارا و مؤثر این وجوه از عرضهکنندگان (پسانداز کنندگان) به سوی متقاضیان وجوه سرمایهای (بنگاهها) میباشد. از طرف دیگر، در بازار سرمایه تشخیص مناسبترین اوراق بهادار، مهمترین مسئله مورد توجه سرمایهگذاران است تا با توجه به ریسک و بازده، حداکثر ثروت را کسب کنند.
این پژوهش در تلاش برای ایجاد پرتفوی بهینه از میان صندوقهای سرمایهگذاری مشترک و با استفاده از الگوریتم ژنتیک است، البته برای انجام این کار ابتدا باید عملکرد صندوقها را با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی پیشبینی نمود. این گامی در راستای آگاه کردن سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری مناسبتر منابعشان است. ضمناً یک سیستم پیشبینی بازده مناسب و مطمئن شرکتها و نهادهای مالی، سبب جلب اعتماد افراد، اعم از سهامداران خرد و کلان به بازار سرمایه و رونق هر چه بیشتر آن خواهد شد و میتواند دریچهای نو به سوی جلب سرمایه باشد. همچنین انتخاب سبدی بهینه از صندوقهای سرمایهگذاری مشترک کمک زیادی در ایجاد صندوقهای سرمایهگذاری مشترک چند صندوقی (صندوق صندوق)[3] مینماید که این به نوبهی خود منجر به توسعه ابزارهای مالی کشور خواهد شد و بدیهی است وجود تنوع در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک به عنوان یکی از اقسام نهادهای مالی، ازجمله عوامل مؤثر در ایجاد انگیزه برای مشارکت سرمایهگذاران در بازار سرمایه است.
1-4- اهداف پژوهش
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک یکی از انواع واسطههای مالی نوین هستند که با فروش سهام خود به عامه مردم وجوهی را تحصیل و در ترکیب متنوع از اوراق بهادار با توجه به هدف صندوق، به طور حرفهای سرمایهگذاری میکنند.
توسعه سرمایهگذاری از یک سو موجب جذب سرمایه و هدایت آن به بخشهای مولد اقتصادی شده و از سوی دیگر با توجه به جهتگیری سرمایهگذاران، سرمایهگذاریها به سمت صنایعی هدایت خواهند شد که از سود بیشتر یا ریسک کمتری برخوردار است و این امر در نهایت سبب تخصیص بهینه منابع و رشد و شکوفایی اقتصادی کشور خواهد شد. در این راستا انتخاب پیشبینی بازده آتی و تشکیل پرتفوی، یکی از دغدغههای اصلی سرمایهگذاران است. لذا اهداف این پژوهش به شرح ذیل میباشند:
1) بررسی معیارهای تأثیرگذار بر بازده صندوقهای سرمایهگذاری مشترک
2) استفاده از شبکه عصبی مصنوعی برای پیشبینی بازده صندوقهای سرمایهگذاری مشترک
3) مقایسه روش شبکه عصبی مصنوعی با رگرسیونی برای پیشبینی بازده صندوقهای مشترک
4) استفاده از الگوریتم ژنتیک برای تشکیل پرتفوی بهینه متشکل از سهام صندوقهای مشترک
5) مقایسه روش الگوریتم ژنتیک و مدلهای خطی جهت انتخاب سبد بهینه سهام
1-5- سؤالات و فرضیات پژوهش
1-5-1- سؤالات پژوهش
با توجه به مطالب گفتهشده این پژوهش سعی دارد به سؤالات ذیل پاسخ دهد:
سایت های دیگر :
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-03-01] [ 11:24:00 ق.ظ ]
|