رشته مدیریت-دانلود پایان نامه در مورد سرمایه اجتماعی |
اعتماد به نظامهای انتزاعی دربرگیرنده آگاهی از مخاطره و فرد مورد اعتماد است. در حالی که کنشگر میتواند به راحتی در مورد میزان ارزش اعتماد به افراد خاص قضاوت کند (براساس اطلاعات مربوط به تاریخچه آن فرد، انگیزهها و شایستگیهای او)، میتواند درباره میزان ارزش اعتماد نسبت به دیگران تعمیمیافته نیز دارای ایدهها و باورهایی باشد. افراد همچنین میتوانند درباره میزان ارزش اعتماد نسبت به نظامهای انتزاعی نظیر نهادها نیز دارای باورهایی باشند از این فرایند میتوان با سطح اعتماد نهادی نام برد. این همان چیزی است که گیدنز آن راایده اعتماد به «نظامهای تخصصی» مینامد. ممکن است کنشگر نسبت به فردی که اتومبیل یا خانه او را ساخته است شناختی نداشته باشد ولی نسبت به نظام استاندارد تنظیم قواعد و قوانین، نظارت و کنترل کیفیت دارای میزانی از اعتماد باشد که گیدنز آن را تحت عنوان پدیده «از جاکندگی» یاد میکند که خصلت جامعه مدرن است. در چنین حالتی مردم بدنبال علائم و نشانهها هستند و به مارکها توجه میکنند در حالی که نمیدانند وسایل و ابزارها را چه کسانی ساختهاند، کجا ساختهاند و … در واقع محلیت از بین رفته است و امور حالت انتزاعی پیدا کردهاند و اعتماد به انتزاعیات تقویت شده است. به اعتقادوی پیشرفتهای علمی و تکنولوژیک وایمان مردم به این پیشرفتهاو همچنین نقش نهادهایی چون آموزش و پرورش و وسایل ارتباط جمعی در این زمینه بسیار تأثیرگذار بوده است
2-1-7-6-تئوری شکاف ساختاری
این تئوری در سال 1992 توسط برت برای مفهومسازی سرمایه اجتماعی بکار برده شد. تأکید این تئوری بر روابط میان فرد و همکاران وی در شبکه و همینطور روابط میان همکاران با یکدیگر است (الوانی، 1385؛ 8). منظور از شکاف در این تئوری، فقدان ارتباط میان دو فرد در یک شبکه اجتماعی است که فینفسه برای سازمان مزیتی تلقی میشود. مطابق این تئوری اگر یک فرد در یک شبکه اجتماعی با همکارانی که با هم در ارتباط نیستند یا حداقل اندکی ارتباط دارند ارتباط برقرار کند نهایت استفاده را خواهد برد. بنابراین تقویت شبکههای شکافدار، دارای مزایایی از جمله: ارزیابی سریع اطلاعات، قدرت چانهزنی مضاعف، افزایش قدرت کنترل بر منابع و نتایج است.پیوندهای ساختاری میتواند برای بهبود عملکرد سرمایه اجتماعی مؤثر واقع شود. برای نمونه مشارکت در اجرای برنامههای پرداخت مشترک حق بیمه میتواند در زمان بازپرداخت از طرف شرکت بیمه مؤثر واقع شود (تاجبخش، 1384؛ 31). این تئوری فرض میکند که بازارها، سازمانها و افرادی که در ارتباط با هم هستند در صورتی که روابط میان آنها ساختار نیافته، بینظم و تعریف نشده باشد بعنوان یک سرمایه سودآور برای آنها تلقی میشود و هر چه ارتباط میان آنها منظمتر و ساختارمندتر باشد از این سرمایه کاسته میشود. بطور کلی رسمیت و قانونمند بودن ساختاری با سرمایه اجتماعی در تعارض است.
2-1-7-7-تئوری منابع اجتماعی
نان لین با طرح این تئوری مشخصاً این مسئله را مطرح کرد که پیوندهای موجود در شبکه بدون وجود منابع داخل آن کارآمد نمیباشد و دستیابی به منابع اجتماعی و استفاده از آن (منابع نهفته در شبکههای اجتماعی) میتواند به موفقیتهای اجتماعی اقتصادی بهتر منجر شود. بر همین اساس لین سرمایه اجتماعی را به مثابه منابع نهفته در ساختار اجتماعی تعریف میکند که با کنشهای هدفمند قابل دسترسی یا گردآوری است.
«سرمایه اجتماعی عبارتست از سرمایهگذاری و استفاده از منابع نهفته در دل روابط اجتماعی برای نیل به منافع مورد انتظار» (لین، 2000، به نقل از شارعپور، 1389؛ 5).
بدین ترتیب از نظر وی سرمایه اجتماعی از سه جزء تشکیل شده است:
- منابع نهفته در ساختار اجتماعی
- قابلیت دسترسی افراد به این گونه منابع اجتماعی
- استفاده یا گردآوری این گونه منابع اجتماعی در کنشهای هدفمند(لین،1999،به نقل از توسلی، 1384؛ 10).
از این نظر منابع موجود در درون شبکه میتوانند بعنوان یک سرمایه محسوب گردد، بعنوان مثال چنانچه اعضای شبکه دارای منابع زیادی از جمله ثروت، قدرت، تحصیلات عالیه و … باشند اما این منابع تنها در این صورت سرمایه محسوب میگردد که فرد به آن منابع نیاز داشته باشد و در راه رسیدن به هدف به وی یاری رسانند.از نظر وی سرمایه اجتماعی به صورت دو نوع کنش ابزاری و اظهاری برگشت پیدا میکند. کنش ابزاری در جستجوی کسب منافعی است که کنشگر پیش از این مالک آن نبوده است. این شکل کنش دارای سه نوع برگشت اقتصادی (ثروت)، برگشت سیاسی (قدرت) و برگشت اجتماعی (شهرت) است و کنش اظهاری درصدد حفظ و تثبیت منابعی است که کنشگر پیش از این از آن برخوردار بوده و میخواهد از هدر رفتن آن منابع جلوگیری کند این کنش دارای سه نوع برگشت است که شامل سلامت جمعی، سلامت روانی و رضایت از زندگی است. عواملی که میتوانند که موجب برگشتهای ابزاری و اظهاری شوند متفاوت هستند باز بودن شبکهها و روابط اجتماعی، احتمال دسترسی به پلهای ارتباطی و بکارگیری آنها دستیابی به منابع از دست رفته در چرخه اجتماعی را افزایش میدهد و فرصت برگشتهای ابزاری را بیشتر میکند. از طرف دیگر هر چه شبکه روابط اجتماعی را افزایش میدهد و فرصت برگشتهای ابزاری را بیشتر میکند. از طرف دیگر هر چه شبکه روابط اجتماعی انسانی از روابط صمیمانه و دوجانبه پربار باشد احتمال بهرهمندی از افرادی که دارای منافع و م
نابع مشترک هستند و احتمال حفظ منابع موجود و برگشتهای اظهاری افزایش مییابد.(نان لین، 2001،به نقل از جواهری، 1390؛7)
لین در مقایسه سرمایه اجتماعی با دیگر اقسام سرمایه، سرمایه اقتصادی و انسانی را شکلهای شخصی سرمایه میداند، حال آنکه برای سرمایه اجتماعی عنوان دارایی ارتباطی را بکار میبرد. سرمایهگذاری در این شکل سرمایه، نه بر روی فرد بلکه بر روی روابط صورت میگیرد یعنی افراد برای دستیابی به سود در تعاملات و شبکهسازی شرکت میکنند.
2-1-7-8-تئوری پیوندهای ضعیف
برای دانلود متن کامل پایان نامه ، مقاله ، تحقیق ، پروژه ، پروپوزال ،سمینار مقطع کارشناسی ، ارشد و دکتری در موضوعات مختلف با فرمت ورد می توانید به سایت jemo.ir مراجعه نمایید
رشته مدیریت همه موضوعات و گرایش ها : صنعتی ، دولتی ، MBA ، مالی ، بازاریابی (تبلیغات - برند - مصرف کننده -مشتری ،نظام کیفیت فراگیر ، بازرگانی بین الملل ، صادرات و واردات ، اجرایی ، کارآفرینی ، بیمه ، تحول ، فناوری اطلاعات ، مدیریت دانش ،استراتژیک ، سیستم های اطلاعاتی ، مدیریت منابع انسانی و افزایش بهره وری کارکنان سازمان
در این سایت مجموعه بسیار بزرگی از مقالات و پایان نامه ها با منابع و ماخذ کامل درج شده که قسمتی از آنها به صورت رایگان و بقیه برای فروش و دانلود درج شده اند
مطابق این تئوری هر چه شدت و استحکام روابط میان اعضای یک شبکه بیشتر باشد ارزش سرمایه اجتماعی کمتر و بالعکس هر چه شدت و استحکام این روابط ضعیفتر باشد نشان دهنده سرمایه اجتماعی بیشتر است.
واضع این تئوری گرانو وتر است و معتقد است که میتوان سرمایه اجتماعی را از نظر تکرار، شدت و شمولیت انواع مختلف روابط مانند دوستیها، همکاریها مورد سنجش قرار داد. شدت استحکام روابط یک گروه اجتماعی در داخل گروه موجب تضعیف روابط اعضای آن گروه با بیرون میشود. وی معتقد است که روابط منسجم میان اعضای یک گروه منجر به روابط ضعیف با اعضای گروههای خارجی شده و سرمایه اجتماعی کاهش مییابد و در مقابل، پیوندهای ضعیف درونگروهی موجب ایجاد روابط با افراد و گروههای خارجی شده و به ایجاد سرمایه اجتماعی می انجامد (الوانی، 1385؛ 8).
براساس نظر گرانووتر قدرت یک پیوند ترکیبی خطی از زمان صرف شده در تعامل، شدت عاطفی، صمیمیت (اعتماد دوجانبه) و خدمات دوجانبهای است که در یک پیوند وجود دارد. بنابراین پیوندهای ضعیف میتوانند از نظر کسب منابع اجتماعی (مانند اطلاعات) مهم باشند و نبایستی آنها را کماهمیت دانست چرا که این پیوندها منبع اطلاعات، انجام دادن کار، گذراندن اوقات فراغت، ارتباط، درگیری اجتماعی و لذت هستند (کاستلنر، 2001، به نقل از محسنی، 1385؛ 82).
2-1-7-9-وولکاک و نارایان
وولکاک و نارایان با بهره گرفتن از دیدگاه همافزایی برای بررسی جامعتر سرمایه اجتماعی، آن را در سه بعد مورد ارزیابی قرار میدهند، این ابعاد عبارتند:
1- سرمایه اجتماعی محدود یا درونگروهی
2- سرمایه اجتماعی اتصالی یا برونگروهی
3- سرمایه اجتماعی ارتباطی
سرمایه اجتماعی محدود به پیوندهای اجتماعی اشاره دارد که بر تشابه و صمیمت استوار هستند. در این بعد از سرمایه اجتماعی بر منابع شخصی محدود مثل پیوندهای خانوادگی، همسایگی و پیوندهای دوستی نزدیک تأکید میگردد. این نوع از سرمایه اجتماعی دو کارکرد اساسی میتواند داشته باشد، یکی این که مانند چسب اجتماعی همبستگی اجتماعی را تقویت میکند، دیگر این که بده بستانهای خاص درونگروهی را تقویت میکند.
سرمایه اجتماعی برونگروهی به آن نوع ارتباطی اشاره دارد که در بین افراد به جای اتکاء به نزدیکیهای شخصی و هویت مشترک، بر علایق مشترک متکی است. نمودهای عمده این بعد از سرمایه اجتماعی را میتوان در شبکههای اجتماعی و عضویت در انجمنها و گروههای غیرمحلی مشاهده نمود. تقویت اتصال با منابع خارجی و تسهیل انتشار اطلاعات دو کارکرد اصلی سرمایه اجتماعی اتصالی هستند.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-02-21] [ 09:15:00 ب.ظ ]
|