دانلود پایان نامه کشاورزی : تهیه پروتکل ریز ازدیادی و تولید نیمه انبوه دو پایه پا کوتاه کننده گلابی OH×F40 و FOX11 |
به دست آمده از جدول تجزیه واریانس نشان داد كه اختلاف معنیداری از نظر میزان رشد در محیط درون شیشهای بین دو پایه مورد بررسی وجود دارد، اما اثر محیط کشت روی میزان رشد معنیدار نشد. همچنین اثر محیط کشت بر روی میزان پرآوری در محیط درون شیشهای معنیدار بود. محیط كشت MS بیشترین میزان رشد، توسعه برگی و طول میانگره را نسبت به محیط کشت QL و QL تغییریافته داشته و محیط کشت QL در مقایسه با محیط کشت MS دارای میزان پرآوری بیشتر و تعداد برگ بیشتر بود و در نتیجه مشخص گردید که محیط کشت MS برای رشد پایه FOX11 و محیط کشت QL برای رشد پایه OH×F40مناسب میباشد. در ادامه به منظور ارزیابی دقیقتر محیطهای كشت در آزمایش دوم، چهار سطح تنظیم کنندههای رشد از غلظتهای مختلف تنظیم کنندههای رشد و دو پایه پاکوتاهکننده گلابی در دو محیط كشت مورد آزمایش قرار گرفت و صفات میزان رشد، پرآوری، تعداد برگ، توسعه برگ و کالوس مورد بررسی قرار گرفتند که براساس نتایج بدست آمده از آزمایش دوم، اختلاف معنیداری از لحاظ میزان رشد در غلظت های مختلف تنظیم کننده های رشد مشاهده گردید. میزان رشد و پرآوری در تنظیم کنندههای رشد با غلظت 1/0 میلیگرم بر لیترNAA و 1 میلیگرم بر لیتر 2iP و 2 میلیگرم بر لیترBAP پایه گلابی OH×F40 در محیط کشت QL از سایر غلظتها بیشتر بود. جدول تجزیه واریانس و مقایسه میانگین نشان داد كه بین غلظتهای مختلف تنظیم کنندههای رشد و دو پایه هیبرید گلابی در سطح 5% اختلاف معنیداری از لحاظ متوسط میزان کالوس وجود ندارد. در آزمایش سوم به بررسی توان ریشهزایی تحت تاثیر غلظتهای مختلف از تنظیمکنندههای رشد طبیعی و مصنوعی پرداخته شد و صفاتی نظیر درصد ریشهزایی، کیفیت ریشه، طول ریشه، تعداد برگ، میزان تولید کالوس و سیاهشدگی انتهایی مورد بررسی قرار گرفت و اختلاف معنی داری بین غلظت های مختلف IBA بر درصد ریشه زایی در بین پایه های پاکوتاه کننده گلابی مورد استفاده وجود داشت. غلظت 1 و 2 میلیگرم بر لیتر از تنظیم کنندههای رشد IBA بهترین ریشهزایی را در ریزقلمهها تحت تیمار كوتاه مدت ایجاد كرد.
واژههای کلیدی: ریزازدیادی، پایه پاکوتاهکننده گلابی، ریشه زایی، محیط کشت و پرآوری.
مقدمه:
گلابی یکی از درختان میوه مهم مناطق معتدله محسوب میشود و اگرچه تکثیر آن به طرق مختلفی امکانپذیر است، ولی معرفی عملیترین و اقتصادیترین روش تکثیر آن مستلزم شناخت همه روشهای ازدیاد از جمله روشهای تکثیر درونشیشهای است (روزبان و همکاران، 1381). این گیاه بومی آسیای غربی و اروپای شرقی میباشد (Nee et al., 2002). گلابی معمولی یا گلابی اروپایی از گونه communis میباشد که میوههای آبدار با دانههای سنگی و اغلب شکل کشیده دارد، اما گلابی آسیایی شکلی شبیه به سیب دارد (Potter et al., 2007).گلابی از حدود یک هزار سال پیش از میلاد مسیح در یونان زیر کشت در آمده و در حال حاضر، پس از سیب، مهمترین میوه دانهدار دنیا و ایران به شمار میآید (Jules and James, 1996). تعداد گونههای جنس Pyrus هنوز به طور کامل و دقیق مشخص نیست، اما تاکنون 60 گونه در این جنس معرفی شده است (Krichkov and Potanov, 1998) که اکثر آنها بومی آسیا یا اروپا و فاقد میوه خوراکی میباشند و تنها به عنوان پایهای برای گلابی معمولی به کار میروند، که بیست و شش گونه شناخته شده از جنس گلابی و پراکنش جغرافیایی آنها در جدول 1-1 آورده شده است. 11 گونه مختلف از جنس Pyrus در ایران وجود دارد (Westwood and Bjornstad, 1971، خاتم ساز 1371). گلابی از میوههای دانهدار به شمار میآید (Jules and James, 1996). کلیه گونههای جنس گلابی در منطقه معتدله نیمکره شمالی دنیای قدیم پراکنده شدهاند (Tatarintseva, 1981). کلیه ارقام و ژنوتیپهای گونهPyrus communis در 5 زیرگونه و در 5 منطقه، حوالی قفقاز (اوستیا و گرجستان) آسیای میانه، اروپای غربی، اروپای شرقی و اروپای جنوبی قرار گرفتهاند. علاوه بر این گروه، ارقام و ژنوتیپهای خاور دور از گلابیهای (P. ussuriensis Maxim, P. calleryana و P. betulifolia ) منشاء گرفتهاند (Krichkov and Potanov, 1998). گلابی معمولی (Pyrus communis) در منطقه قفقاز، روسیه، آسیا، اروپای جنوبی و مرکزی پراکنده شده است (Kolesnicova, 1997). این گونه از لحاظ مقاومت زمستانه، اندازه درخت و دیگر صفات مورفولوژیکی و بیولوژیکی دارای تنوع بسیار بوده و تصور بر این است که تعداد بسیار زیادی از ارقام تحت کشت در آسیا، قفقاز و اروپا از این گونه بوجود آمده است (Krichkov and Potanov, 1998). ژوکوفسکی معتقد است، منطقه قفقاز و بخشهای غربی ایران یکی از اولین مراکز تنوع گونهها و ارقام تحت کشت گلابی است (Jookovskiy, 1950). گلابیهای آسیا و آسیای صغیر به عنوان پایه بکار برده میشوند نه به عنوان رقم قابل مصرف (Chalices and westwood, 1973 and Westwood, 1971 ). در انواع وحشی گونهPyrus communis قدرت رشد بسیار زیاد است که میتواند منبع با ارزشی به عنوان پایه برای ارقام تحت کشت باشد (Kolesnicova, 1997).
شاخه برخی از ارقام گلابی خاردار بوده، برگهای ارهای و مضرس با حاشیه صاف دارند. گلهای گلابی همزمان با برگها ظاهر میشوند و روی گلآذین دیهیم قرار میگیرند. معمولاً اکثر گونههای گلابی خودناسازگار بوده و نیاز به ارقام گردهزا دارند. درخت گلابی در برابر سرما حساستر از سیب بوده و میتواند تا 30- درجه سانتیگراد را تحمل کند (خوشخوی و همکاران، 1377). در ضمن گونههای مختلف گلابی گرمای تابستان را نیز تحمل میکنند و تابستانهای خشک در کنترل بیماری آتشک[1] که گلابی به آن بسیار حساس میباشد، مناسب است (Jakson, 2003).
برخلاف پایههای سیب که همگی از گونه Malus pumila میباشند، پایههای گلابی از چندین گونه متفاوت Pyrus بوده و حتی تعدادی از آنها به جنس دیگری متعلق میباشند. گلابی حداقل 3000 سال است که در چین کشت میشود، در قسمتهای دیگری از دنیا، گلابیهای زراعی از گونه P. communis بدست آمدهاند (Davarynejad et al., 2007). کشت گلابی در تمدن غرب اولین بار توسط هومر حدود سه هزار سال پیش شرح داده شده است.
بدون شك اولین گونهای كه اهلی شده Pyrus pyrifolia بوده است، زیرا تیپ وحشی آن بدون انجام گزینش، خوراكی است (Jakson, 2003). گونههای گلابی را براساس خصوصیات گیاهشناسی و پراكنش جغرافیایی میتوان به پنج گروه طبقهبندی نمود که شامل، گونههای اروپایی، گونههای آفریقای شمالی، گونههای غرب آسیا، گونههای آسیایی با میوه بزرگ و گونههای آسیایی با میوه كوچك میباشند (Bell et al., 1996).
مهمترین ارقام بومی گلابی در ایران شامل: شاهمیوه نطنزی، محمدعلی مشهد، سه فصله کرج، گلابی دم کج کرج، سبری و پیغمبری می باشند. گلابی را شاه میوه یا آمرود هم مینامند و به میوههای پیوندی و شاداب آن شاهآمرود گویند (شکل 1- 1). همچنین از گلابیهای خارجی نیز که کم و بیش در ایران کشت میشوند میتوان ، بارتلت[2]، دوشس[3]، ویلیام دوشس[4]، لوئیزبون[5]، اسپادونا[6] و کوشیا[7]را نام برد. بارتلت که در اروپا بنام ویلیامز مشهور است (شکل 1- 2)، مهمترین و پرکشتترین گلابی در دنیا به شمار میرود (محمودزاده و ابراهیمیان، 1390).
شکل 1- 1: چهار رقم از مهمترین ارقام گلابی بومی ایران a. گلابی شاهمیوه b. گلابی شاهمیوه نطنز c. گلابی دم کج کرج d. گلابی بیروتی
شکل 1- 2: دو رقم از مهمترین ارقام گلابی خارجی که در ایران کشت میشوند. a. گلابی بارتلت b. گلابی دوشس
بالا بودن هزینه های تولید، یکی از عمدهترین مشکلات بخش کشاورزی، در راه تولید و صادرات محصولات به بازارهای جهانی محسوب میشود. تولید و تکثیر نهال، یکی از بخشهای مهم صنعت میوهکاری هر کشوری به شمار میرود و اساس باغهای خوب هر کشوری از بذل توجه به این بخش نشات میگیرد. در باغداری روز دنیا، ایجاد باغهای یکنواخت، علاوه بر سیستم تک کشتی، هماندازه بودن درختان باغ، رسیدن همزمان میوهها، کاهش اندازه درخت، مقاومت به آفات و امراض و زودباروری درختان، بسیار مورد توجه میباشد. برای نیل به این اهداف، روشهای مختلف کشت بافت، امروزه به عنوان یکی از ابزارهای مطمئن و کارآمد، مورد توجه و اهتمام تولیدکنندگان نهال در سراسر جهان قرار گرفته است (صفاری، 1378).
کشت بافت روش نوین و مهم در ازدیاد گیاهان است که در حال حاضر در دسترس پرورشدهندگان قرار دارد (صفاری، 1378). تكثیر درونشیشهای این امكان را فراهم می کند كه در طول سال به پایههای مورد نیاز برای استفاده در خزانه دسترسی داشته باشیم (خوشخوی، 1377). ژرمپلاسم گلابی تكثیر شده در محیط استریل، به دلیل عاری بودن از عوامل بیماریزا، با اطمینان كامل از سدهای قرنطینه كشاورزی كشورهای مختلف قابل تبادل خواهند بود (Shibli et al., 1997). ارقام و گونههای مختلف گلابی هر یك دارای خصوصیاتی هستند كه باعث گردیده از آنها به عنوان پایه، پیوندك، تزئینی و یا دومنظوره استفاده گردند. از ارقام و گونههایی كه موجب بهبود كیفیت رشد درختان گلابی میگردند به عنوان پایه استفاده میشود. زودرسی، پاكوتاهكنندگی، تاثیر روی عملكرد و كیفیت میوه، بهبود مقاومت به آفات و بیماریها و كمك به سازگاری با خاكهای مرطوب و آهكی از جمله شاخصههای ارقامی میباشد كه به عنوان پایه استفاده میشوند (رسول زادگان، 1370).
مقایسه کلی بر وضعیت باغهای سیب و گلابی در کشور ایران نشاندهنده این است که برخلاف باغهای سیب، در باغهای گلابی استفاده از پایه های پاکوتاهکننده و روشهای کشت متراکم چندان متداول نشده است. مسلماً مهمترین دلیل این امر عدم وجود پایه های مطلوب و سازگار با شرایط اقلیمی- خاکی بر ارقام گلابی کشور بوده و به این ترتیب که پایه های رویشی گلابی که طی 30 سال گذشته وارد شده همگی متعلق به گونه Cydonia oblonga میباشند که این پایهها حساس به کلروز و خاکهای آهکی بوده و با برخی از ارقام گلابی نظیر گلابی ویلیامز دارای ناسازگاری است، علاوه بر این که در سرماهای شدید زمستانه آسیب دیده و از بین خواهد رفت که این معایب سبب توسعه محدود این پایهها در کشور شده است. همچنین پایههای پاكوتاهكننده گلابی كه متعلق به گونهP. communis L. میباشند و دارای سازگاری بسیار خوبی با ارقام تجاری هستند، را میتوان از طریق روشهای کشت بافت با سرعت بالایی تکثیر و عرضه نمود. تعداد محدودی از پایههای پاكوتاهكننده گلابی حاصل از کشت بافت به كشور وارد شده است. با توجه به این که پایههای پاکوتاهکننده گلابی به تکثیر از طریق ریزازدیادی پاسخ دادهاند، در حال حاضر یکی از اصلیترین روشهای تکثیر آنها کشت بافت محسوب میشود (نصرتی، 1382). بر این اساس با تلاش دهههای اخیر در سایر کشورها نظیر ایتالیا و آمریکا برای دستیابی به پایه های مطلوبتری که فاقد معایب فوق باشند، دو پایه FOX11و OH×F40 وارد کشور گردیده است. این پایهها که متعلق به گونه گلابی میباشند، دارای محاسن متعددی شامل تحمل بهتر به غرقاب، خشکی و خاکهای آهکی بوده و با هیچ یک از ارقام گلابی ناسازگاری نشان نمیدهند. استفاده از این پایهها سبب کاهش هزینه برداشت و هرس میشود، همچنین کاهش مبارزه با بیماری آتشک با بهره گرفتن از بهبود مدیریت باغهای متراکم خواهد شد (روزبان، 1380). از اینرو پژوهش حاضر به منظور تهیه پروتکل انبوه پایه های پاکوتاهکننده گلابی OH×F40 و FOX11 با میزان ریشهزایی بالا از طریق تعیین موارد ذیل صورت پذیرفت. شامل الف): ارزیابی اثر محیطهای پایه مختلف ب): ارزیابی اثر غلظتهای مختلف سایتوکینین نظیر2iP و BAP ج): ارزیابی توان ریشهزایی پایه های پاکوتاهکننده گلابی OH×F40 و FOX11
موفقیت در تحقیق فوق میتواند به تولید و تکثیر نیمه انبوه پایه های پاکوتاهکننده گلابی OH×F40 و FOX11 و تامین هستههای اولیه این پایهها برای انجام طرحهای تحقیقاتی و حفظ در شرایط خارج از شیشه کمک کند.
1-2- گیاهشناسی گلابی:
برگهای درخت گلابی ارهای مضرس هلالی یا با كناره صاف و به ندرت كنگرهای، جوانهها در داخل از پهنا پیچیده و دمبرگها دارای گوشواركهای كم و بیش بزرگی میباشند و فلس جوانه روی هم خوابیده و گلها همزمان یا كمی قبل از جوانههای برگ باز میشوند (عبداللهی، 1388). گلها خوشهای، چترمانند، سفید به ندرت در برخی گونهها و یا ژنوتیپهای وحشی صورتی و یا رگههای صورتی رنگ در آنها مشهود است. كاسبرگها به عقب برگشته یا گسترده و گلبرگها دارای قاعده دمبرگمانند میباشند. گلبرگها تا حدودی مدور تا مستطیلی پهن بوده و 20 تا 30 پرچم را در بر گرفتهاند. بساکها قرمز تا ارغوانی و 2 تا 5 خامه آزاد در قاعده به وسیله دیسك یكجا جمع میشوند. تخمكها به تعداد دو عدد در هر خانه و میوه پوم كروی تا گلابی شكل است و كاسه گل پایا یا خزانكننده و گوشت میوه وابسته به رقم یا ژنوتیپ درصدهای متفاوتی را از سلولهای اسكلروئیدی دارا میباشند. بذور رسیده گلابی قهوهای تا سیاه و در برخی گونههای این جنس بسیار بزرگتر از بذر گلابیهای اروپایی است (عبداللهی، 1385).
از نظر گردهافشانی و تشكیل میوه، تقریبا همه ارقام گلابی خودناسازگار و دگرباورند. اگرچه بعضی از ارقام گلابی در برخی شرایط آب و هوایی تولید میوه بدون بذر میكنند، با این وجود بهترین عملكرد هنگامی است كه درخت گردهزا در بین ارقام اصلی كشت شده باشد (Westwood, 1993). درخت گلابی در برابر سرما از سیب حساستر است و گلهای گلابی در بهار کمی زودتر از سیب باز میشوند. به همین دلیل بیشتر در معرض خطر سرمای بهاره قرار میگیرند (عبداللهی، 1385) .در تابستان گیاه گلابی گرما را بیشتر از سیب تحمل می کند. گل و میوه گلابی در انتهای شاخهها و اسپورهای دو ساله بوجود میآید، بنابراین هنگام هرس درختان بارور، باید در حفظ اسپورها دقت کرد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1398-07-10] [ 10:16:00 ب.ظ ]
|