پایان نامه نقش آموزش مبتنی بر قصهگویی به شیوه جک زایپس |
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی نقش آموزش مبتنی بر قصهگویی به شیوه جک زایپس بر میزان پیشرفت درسی، سطح مهارتهای اجتماعی و عزت نفس دانشآموزان پایه سوم ابتدایی صورت گرفت. مطالعهی حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه و روش اجرا در گروه پژوهشهای شبه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل است. جامعهی آماری این پژوهش کلیه دانشآموزان پسر پایه سوم ابتدایی ناحیه 2 شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 93-92 و نمونهی آماری تعداد 53 نفر در دو گروه (آزمایش 28 نفر و کنترل 25 نفر) است که به شیوهی نمونههای در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی در هر یک از گروههای آزمودنی قرار گرفتهاند. ابزار اندازهگیری متغیرها در سه بخش و شامل آزمون محقق ساخته پیشرفت درسی، مقیاس مهارتهای اجتماعی ماتسون و همکاران (1983) و پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ (1965) است. تعیین روایی ابزار مورد استفاده با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آنها (آزمون پیشرفت درسی با استفاده از روش آزمون مجدد و محاسبهی ضریب همبستگی برابر 85/0، پرسشنامه مهارتهای اجتماعی اجرا بر روی 100 نفر و محاسبهی ضریب آلفای کرونباخ 75/0 و پرسشنامهی عزت نفس 82/0) صورت گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مبتنی بر قصهگویی به شیوهی جک زایپس بر پیشرفت درسی فراگیران در درس اجتماعی (033/0=Sig ، 84/4=F)، مهارتهای اجتماعی (006/0=Sig ، 076/8=F)، گرایش به دوری از رفتارهای غیر اجتماعی (000/0=Sig ، 23/14=F) و گرایش به دوری از پرخاشگری و رفتارهای تکانشی (000/0=Sig ، 98/30=F) مؤثر بوده است. بر اساس ضرایب اتای ارائه شده، بیشترین تأثیر معنادار کاربرد روش آزمایشی بر گرایش به دوری از پرخاشگری و رفتارهای تکانشی (383/0) و کمترین تأثیر آن بر پیشرفت درسی (088/0) بوده است. چهار مؤلفهی دیگر شامل گرایش به مهارتهای اجتماعی مناسب (752/0=Sig ، 101/0=F)، گرایش به دوری از برتری طلبی و اطمینان زیاد به خود داشتن (786/0=Sig ، 074/0=F)، گرایش به رابطه با همسالان (133/0=Sig ، 33/2=F) و عزت نفس فراگیران (177/0=Sig ، 88/1=F) تحت تأثیر معنادار نوع روش آموزشی قرار نگرفته است.
واژههای کلیدی: قصهگویی، جک زایپس، مهارتهای اجتماعی، پیشرفت درسی، عزت نفس.
1-1 مقدمه:
توانمندسازی همهی دانشآموزان برای یادگیری و زندگی در قرن بیست و یکم، به یک هدف برای کلیهی دست اندرکاران فرآیند آموزشی در طی سالیان متمادی تبدیل شده است (سواین و پیرسون[1]، 2002، ص 326). در میان موضوعات متعدد و مهم آموزشی از دیدگاه متخصصان، بحث آموزشهای اجتماعی و فراگردهای اجتماعی شدن، همواره در میان آموزشها از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است. چرا که انسان موجودی اجتماعی است که ادامه زندگی به صورت انفرادی برای او تقریباً غیرممکن است. به همین دلیل، رشد اجتماعی مهمترین جنبه رشد وجودی هر شخص را تشکیل میدهد. معیار اندازهگیری رشد اجتماعی هر کس میزان سازگاری او با دیگران است. مدارس ابتدایی از جملهی محیطهایی است که میتواند در تقویت رفتارهای اجتماعی کودکان تأثیر زیادی داشته باشد (همایی و همکاران، 1388، ص 134). لذا در بسیاری از مدارس تلاش میشود تا از شیوههای و روشهای گوناگون به منظور اجتماعی کردن دانشآموزان و افزایش ظرفیت جامعهپذیری آنان، استفاده گردد.
یکی از شیوههای مؤثر در آموزش و پرورش کودکان، روشهای غیر مستقیمی چون هنر میباشد. در میان روشهای هنری اهمیت و جذابیت قصهگویی برای کودکان در متون مختلف و از منظر صاحب نظران گوشزد شده است (نیک منش و کاظمی، 1387، ص 6). چرا که قصهها برای تمام گروههای سنی، گیرایی خاصی دارند. قصهها برانگیزنده هستند و میتوانند مجموعهای از مفاهیم پیچیده علمی را به مخاطب منتقل کنند. بدون اینکه سن یادگیرنده، موضوع آموزشی یا سطح یادگیری، کاربرد آنها را محدود سازد (والی، 1386، ص 155). قصهگویی هنر به تصویر کشیدن رویدادهای واقعی یا ساختگی در کلمات، تصاویر و صداهاست.
قصهگویی یکی از عمدهترین و رایجترین راههای انتقال تجربه و سرگرمی و از جملهی روشهای جذاب برای آموزش دانشآموزان است. امروزه ادامهی حیات شیوههای آموزشی با استفاده از قصهگویی با پیشرفت تکنولوژی و رشد جوامع، متضمن به کارگیری شیوههای نوینی از این نوع آموزش است (زایپس، 1386، ص 7). لذا شیوههای متعددی برای استفاده از قصه در آموزش ایجاد گردیده است؛ که آموزش مبتنی بر قصهگویی به شیوهی جک زایپس[2] از جملهی این شیوههاست.
جک زایپس استاد آلمانی الاصل دانشگاه مینه سوتای آمریکاست که بر اساس تجربیات چندین سالهی خود در انجام کار قصهگویی در مدارس، شیوههای و روشهای جذابی برای ارائهی قصه به کودکان، ابداع و تکمیل نموده است. وی شیوهها و روشهای قصهگویی خود را نه به مفهوم سنتی آن، بلکه در مفهومی جدید ارائه کرده و معتقد به نوعی از قصهگویی است که سبب تحرک ذهن و خود اکتشافی میشود و ضمن این که الگوها، اصول اخلاقی، ادبی و اجتماعی را در نظر میگیرد، به بررسی الگوها، اصول و معیارهای از پیش تعیین شده نیز میپردازد تا ارزشمندی آنها را برای کودکان و سودمندی جامعه بسنجد (زایپس، 1386، ص 24).
بر این اساس و با توجه به اهمیت پیشرفت درسی دانشآموزان و همچنین ارتقاء سطح مهارتهای اجتماعی و در نهایت عزت نفس آنان، این مطالعه در تلاش است تا شیوههای از آموزشهای جک زایپس را در آموزش مفاهیم مرتبط در حوزهی مطالعات اجتماعی در دو بخش مهارتهای اجتماعی و عزت نفس دانشآموزان، به کار بگیرد و میزان اثربخشی این شیوهها را بر پیشرفت درسی، مهارتهای اجتماعی و سطح عزت نفس فراگیران مورد ارزیابی قرار دهد.
1-2 بیان مسأله:
از دیر باز انسان موجودی اجتماعی بوده و به همین دلیل از لحظه تولد تا آخر عمر در اجتماع به سر میبرد؛ و دائماً در تعامل با انسانهای دیگر میباشد. موضوع مهارتهای
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1398-07-05] [ 10:52:00 ب.ظ ]
|