پایان نامه عوامل مؤثر بر برنامه های توسعۀ آموزش کارآفرینی |
ضرورت و اهمیت توسعۀ آموزش عالی و ضرورت انجام این پژوهش اشاره میشود. در ادامه، اهداف و سؤالات پژوهش و روشهای پاسخ به آنها و نحوۀ جمعآوری اطلاعات به اختصار بیان میشود.
1-2. بیان مسئله
در سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران، که فعالیتها، وظایف و برنامههای کلان دستگاههای مختلف جمهوری اسلامی ایران را هدایت میکند، آمده است جامعۀ ایرانی در افق این چشمانداز چنین ویژگیهایی خواهد داشت: دستیابی به اهدافی چون روحیۀ کار، توسعۀ کارآفرینی، پشتیبانی از کارآفرینی، نوآوری و استعدادهای فنی و پژوهشی، توسعۀ شرکتهای دانشبنیاد، افزایش شبکههای تحقیقاتی با رویکرد اقتصادی و نهایتاً افزایش شرکتهای نوپا مستقر در پارکها و مراکز رشد (سند چشماندازجمهوری اسلامی ایران، 2:1385). همچنین در فصل دوم مادۀ 15 قانون برنامۀ پنجم توسعۀ اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور آمده است که به منظور تحول بنیادین در آموزش عالی، بهویژه در رشتههای علوم انسانی، تحقق جنبش نرمافزاری و تعمیق مبانی اعتقادی، ارزشهای اسلامی و اخلاق حرفهای و با هدف ارتقای کیفی در حوزۀ دانش و تربیت اسلامی، وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مکلفاند اقدامات زیر را انجام دهند:
الف- بازنگری متون، محتوا و برنامههای آموزشی و درسی دانشگاهی مبتنی بر آموزهها و ارزشهای دینی با بهرهگیری از آخرین دستاوردهای دانش بشری با اولویت نیاز بازار کار.
ب- همچنین در قسمت «و» همین ماده اشاره شده است که دولت باید نسبت به استقرار نظام جامع نظارت و ارزیابی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی اقدام کند.
در مادۀ 20 همین فصل آمده است: به منظور زمینهسازی برای تربیت نیروی انسانی متخصص و متعهد، دانشمدار، خلاق و کارآفرین، منطبق با نیازهای نهضت نرمافزاری، با هدف توسعۀ کمی و کیفی، دولت مجاز است:
الف- هزینۀ سرانۀ تربیت نیروی انسانی متخصص مورد تقاضای کشور بر اساس هزینههای آموزش و هزینههای خدمات پژوهشی، تحقیقاتی و فناوری مورد حمایت را در چهارچوب بودجهریزی عملیاتی برای هر دانشگاه و مؤسسۀ آموزشی، تحقیقاتی و فناوری دولتی محاسبه و به طور سالانه تأمین کند.
ب- زمینههای حمایت مالی و تسهیل شرایط را برای افزایش تعداد مجلات پژوهشی و . . . ، انجمنهای علمی و دانشگاههای برتر در این زمینه فراهم کند.
در فصل پنجم، مادۀ 80 قانون برنامۀ پنجم توسعۀ کشور نیز اشاره شده است که دولت مجاز است در راستای ایجاد اشتغال پایدار، توسعۀ کارآفرینی، کاهش نبود تعادل منطقهای و توسعۀ مشاغل نو اقدامهای زیر را انجام دهد:
الف- حمایت مالی و تشویق و توسعۀ شبکهها، خوشهها و زنجیرههای تولیدی، ایجاد پیوند مناسب بین بنگاههای کوچک، متوسط، بزرگ و توسعۀ بازاریابی در بنگاههای کوچک و متوسط و توسعۀ مراکز کارآفرینی، اطلاعرسانی و تجارت الکترونیک.
ب- گسترش کسبوکارها
ج- حمایت مالی و حقوقی از بخش غیردولتی
د- توسعه و گسترش آموزشهای کسبوکار و کارآفرینی و فنی و حرفهای و علمی- کاربردی
فصول و مواد مندرج در چشمانداز و برنامۀ پنجم توسعۀ کشور، عزم برنامهریزان کشور را برای تحقق شکوفایی کارآفرینی را نشان میدهد. اما تحقق خواست سیاستگذاران، نمایندگان ملت و مدیران کلان کشور بدون توجه به توسعۀ آموزش کارآفرینی بهویژه در نظام آموزشعالی مشکل به نظر میرسد. در چند سال اخیر، در قوانین بودجۀ سنواتی دولت نیز بخشی از منابع درآمدی به آموزش کارآفرینی ذیل برنامههای وزارتخانههای مختلف از جمله وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت آموزش و پرورش و . . . تخصیص یافته است.
با توجه به اینکه یکی از مهمترین وظایف هر دانشگاهی آموزش است، لذا برنامههای آموزش کارآفرینی در دانشگاههای دولتی از سال 1379 با عنوان طرح کاراد شروع شده است. با وجود این، نتایج تحقیقات داخلی نشان میدهد، این برنامهها آنچنان جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده یا تأثیر چندانی در جامعه نداشته است.
از سوی دیگر، در گذشته اعتقاد بر این بود که کارآفرینان دارای ویژگیهای ذاتی هستند و ویژگیهایی همچون خلاقیت، نوآوری، تحرک، تمایل در بهکارگیری ریسک، توان تحلیل و مهارت در روابط انسانی از بدو تولد در آنها وجود دارد. بنابراین، فرض اساسی بر این بود که کارآفرینان از طریق آموزش، پرورش نمییابند. اما امروزه کارآفرینی رشتهای علمی شناخته شده است و متقاضیان مستعد باید مانند تمام رشتههای علمی دیگر دانش مربوط به آن را کسب کنند
. اهمیت و ضرورت پژوهش
همانگونه که تجارب کشورهای توسعهیافته و نتایج مطالعات در زمینۀ کارآفرینی نشان میدهد، ایجاد و راهاندازی شرکت و مؤسسات کسبوکار برای توسعۀ مناطق و بخشهای مختلف یک کشور ضروری است؛ چراکه رشد و توسعۀ اقتصادی جوامع مرهون کارآفرینی و فعالیتهای کارآفرینانه توسط شرکتهای کارآفرین آنان است. از سوی دیگر، کارآفرینی امروزه یکی از ارزان ترین ابزارهای ایجاد کارآیی است. پیدایش و تقویت کارآفرینی به وجود بسترهای مناسب نیاز دارد، که مهم ترین آنها بستر فرهنگی است کارآفرینی از جنبۀ فردی مستلزم چهارچوب شخصیتی خاصی است که بخشی از آن اکتسابی است. بنابراین نیازمند پرورش و آموزش است.
ب دین رو، زالی و کردناییچ (1386) معتقدند، لازمۀ دستیابی به توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورها آموزش کارآفرینی است. برای مثال، نتایج بررسیهای دیدهبان جهانی کارآفرینی نشان میدهد، بین نرخ فعالیتهای کارآفرینانه و تولید خالص داخلی در برخی از کشورها همبستگی وجود دارد. به عبارت دیگر، به زعم زالی و کردناییچ، «افزایش فعالیت های کارآفرینانه با افزایش تولید خالص ملی و در نتیجه افزایش درآمد ملی، و رفاه اجتماعی همراه است» (زالی و کردناییچ،5:1386).
لذا طراحی برنامههای توسعۀ آموزش کارآفرینی که هدف اساسی پژوهش حاضر است به خطمشیهایی نیاز دارد که مبتنی بر تجربیات کشورهای پیشرفته و درحالتوسعه از یک طرف و شرایط بومی کشور از طرف دیگر باشد. در ضرورت شناسایی مؤلفههای موثر برنامههای توسعۀ آموزش کارآفرینی میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
1- از آنجا که آموزش کارآفرینی میتواند نتایج بلندمدت و کوتاهمدت بااهمیتی در برنامههای کارآفرینی ایفا کند، نقش آموزشعالی در توسعۀ کارآفرینی بسیار حیاتی و تعیینکننده خواهد بود. به زعم هانون و اسکوت[4] (2006)، مهمترین نتایج آموزش کارآفرینی در کوتاهمدت عبارت است از: افزایش آگاهی، دانش و شناخت دربارۀ مفهوم و کاربرد کسبوکار/کارآفرینی، توسعۀ توانایی و اعتماد به نفس شخصی، شناخت و درک روش زندگی کارآفرینانه، نهادینه کردن ارزشها و باورهای کارآفرینانه، ایجاد انگیزه و الهامبخشی در فراگیران به سوی مسیر شغلی و زندگی و کسبوکار و کارآفرینانه، شناخت فرایندهای راهاندازی کسبوکار، توسعۀ تواناییها و قابلیتهای اصلی کارآفرینی، توسعۀ فردی و اجتماعی، توسعۀ مهارتهای ارتباطی شخصی و شبکهای، آمادگی برای خویشفرمایی و مستقل کار کردن، آغاز کسبوکار جدید، بهرهبرداری از تمام مهارتها و تواناییهای نهادینهشدۀ فردی. در بلندمدت نیز آموزش کارآفرینی موجب تغییر در نگرشها و آگاهی بیشتر، تغییر در فرهنگ، تغییر در سیستم حمایتی جامعه و تأثیر بر نرخ راهاندازی کسبوکار جوانان میشود (عزیزی، 1388).
از سوی دیگر، مأموریت دانشگاه بر اساس پاسخگویی به نیازهای جامعه تدوین میشود، هر عنصر با عناصر دیگر مرتبط است و این ارتباط در صورتی کامل میشود که جریان به صورت دوسویه باشد. بدین رو، فلسفه و اهمیت آموزش کارآفرینی در دانشگاهها بیشتر در جهت برقراری ارتباط با جامعه از طریق کسب مهارتهای مورد نیاز بازار کار در دانشگاه، نیاز شدید به تخصص در تولید و ارائۀ محصولات و خدمات در محیط رقابتی است. در همین خصوص، میتوان برنامههایی در جهت توسعۀ آموزش کارآفرینی در امتداد سایر برنامهها و فعالیتهای دانشگاه برنامهریزی و اجرا کرد.
2- از قانون برنامۀ پنجسالۀ سوم توسعه در ایران با توجه به سیاستهای کلی نظام، بر لزوم توجه به توسعه و ترویج کارآفرینی تأکید شده است. با گذشت چندین سال از اجرای این برنامهها و آموزش و فارغالتحصیلی بیش از هزاران نفر از رشتههای مختلف، نقش آموزش و توسعۀ کارآفرینی و پرورش کارآفرینان در برنامههای توسعۀ آموزش کارآفرینی نادیده گرفته شده است. لذا نیاز جامعه به دانشآموختگانی با ظرفیت فکری و خلاقیت بالا که بتوانند به طور مستمر اطلاعات خود را بهروز کرده و مهارتهای جدیدی را فراگیرند و در دنیای متحول بازار کار، کارآفرینی کنند، پیش از پیش احساس می شود. از اینرو، در شرایط حاضر که مشکل بیکاری دانشآموختگان آموزشعالی در بسیاری از کشورها و ایران مسئلهای بغرنج تلقی می شود، دولتها و سازمانهای بینالمللی اعتقاد دارند که چشمانداز و برنامه و راهبرد کارآفرینانه در آموزشعالی به مثابۀ نوعی مداخلهگری برنامهریزیشده میتواند به توسعۀ اقتصادی کشورها و حل مسئلۀ بیکاری جامعه، از جمله بیکاری فارغالتحصیلان آموزش عالی کمک بسیار شایانی کند. به نحوی که به عقیدۀ احمدپور داریانی (1383)، امروز صحبت از الگوی توسعۀ مبتنی بر کارآفرینی است.
3- ضرورت پژوهش از منظر مضامین برنامههای پنجسالۀ توسعه، سوم، چهارم و پنجم. در برنامۀ چهارم توسعه، ضمن درک خوب از کارآفرینان دانامحور و تشخیص این مهم که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نقش استراتژیست را به عهده خواهد داشت، به این نقش در مادۀ 42 (بندهای الف و د)، مادۀ 45 (بندهای الف و ه)، مادۀ 21 (بند ج)، مادۀ 39 (بند ز)، مادۀ 46 (بند پ)، مادۀ 48 (بندج) و مادۀ 49 (بند الف و ب) صراحتاً اشاره شده است (سند قانون برنامۀ چهارم توسعۀ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران).
4- ضرورت پژوهش از منظر مضامین چشمانداز 20سالۀ نظام در افق 1404 هجری شمسی، در سند چشمانداز 20 سالۀ نظام در قسمت اهداف آرمانی (بند 2 سند چشمانداز)، بند 9، بند 37 (سیاستهای ملی)، به دستیابی به اهدافی چون توسعۀ کارآفرینی، پشتیبانی از کارآفرینی، نوآوری و استعدادهای فنی و پژوهشی، توسعۀ شرکتهای دانشبنیاد، افزایش شبکههای تحقیقاتی با رویکرد اقتصادی و نهایتاً افزایش شرکتهای نوپا مستقر در
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1398-07-10] [ 08:33:00 ب.ظ ]
|