پایان نامه خرابی معابر و جاده ها:مفهوم ضرر
مفهوم ضرر

مهمترین رکن در دعوای مسئولیت مدنی وجود ضرر می باشد. فعل زیان باری که از روی تقصیر رخ داده باید منجر به ورود ضرر شود. در این مقاله، ابتدا در خصوص مفهوم ضرر و اقسام آن توضیحاتی را جهت آشنایی ذهن ارائه خواهیم نمود، سپس شرایط لازم برای اینکه زیان قابل مطالبه باشد را مورد بررسی قرار می دهیم.

 

بند اول: تعریف ضرر

معنای لغی
در فرهنگ فارسی (ضرر و زیان) مترادف خسارت است. [1] با این تذکر که ضرر نیز اساساً یک واژه عربی و از مصدر (ضرّ) به معنای سوء حال و فقر و شدت است. [2] و (ضرّ) اسم و به معنای ضد نفع است. اما واژه (زیان) ظاهراً یک واژه پهلوی است. [3]

واژه خسارت نیز از ریشه (خسر) و اساساً عربی است، در فرهنگ عربی [4] این معانی برای آن ذکر گردیده: از دست رفتن، نابود شدن خسران، کاهش و زیان و نقص و نابودی است. ابن منظور اعرابی گفته است: نقص در پیما

 

برای دانلود متن کامل پایان نامه ها اینجا کلیک کنید

نه و ترازو را (خسر) گویند و (خسر) یعنی (هلک) [5]. راغب گفته است: این کلمه هم در مورد انسان استعمال می شود و گفته می شود خسران کرد و هم در مورد عمل انسان به کار می رود و می گویند تجارت فلانی خسران کرد. [6] خسارت در ساختارهای مختلف و با معانی گوناگونی در قرآن کریم نیز به کار رفته است. [7] از جمله در معنای زیانکار دن و زیان کردن (سوره حج / 11) کاستن و کم گذاشتن در پیمانه و ترازو (سوره مطففین/3) و …

در لسان حقوقی خسارت هم به معنای ضرر و زیانی است که فاعل زیان به مال، عرض، عواطف و شهرت دیگران وارد می آورد و هم به معنای تاوانی است که فاعل زیان در مقام جبران خسارت به زیان دیده می پردازد[8] که این معنای دوم عموماً با واژه غرامت مورد اشاره قرار می گیرد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...