پایان نامه آموزش مهارتهای تحصیلی- شغلی بر پیشرفت تحصیلی |
1-3- اهمیت و ضرورت پژوهش… 6
1-4- اهداف تحقیق.. 7
1-4-1- اهداف فرعی.. 7
1-5- فرضیههای تحقیق.. 7
1-5-1- فرضیه اصلی.. 7
1-5-2- فرضیههای فرعی.. 7
1-6- تعریف مفهومی و نظری.. 7
1-6-1- تعریف مفهومی.. 7
1-6-2- تعاریف عملیاتی.. 8
فصل دوم پیشینه پژوهش
مقدمه. 10
2-1- پیشرفت تحصیلی.. 10
2-1-1- عوامل مهم و مؤثر در پیشرفت تحصیلی.. 11
2-1-2- عملکرد تحصیلی و تعهد حرفهای.. 13
2-1-3- عملکرد تحصیلی و خود اثربخشی.. 14
2-1-4- عملکرد تحصیلی و خودکار آمدی.. 15
2-1-5- عملکرد تحصیلی و خود پنداره 15
2-1-6- عملکرد تحصیلی و خود نظمبخشی.. 16
2-1-7- عملکرد تحصیلی و محل سکونت.. 17
2-1-8- عملکرد تحصیلی و اضطراب.. 18
2-1-9- عملکرد تحصیلی و کمالگرایی.. 18
2-1-10- عملکرد تحصیلی و باورهای غیرمنطقی.. 19
2-1-11- عملکرد تحصیلی و صفات شخصیت.. 20
2-1-12- عملکرد تحصیلی و مهارتهای تحصیلی.. 21
2-1-13- عملکرد تحصیلی و مؤلفههای فراشناختی.. 23
2-2- اهمالکاری چیست ؟. 24
2-2-1- تاریخچه اهمالکاری.. 25
2-2-2- اهمالکاری تحصیلی چیست؟. 27
2-2-3- علت شناسی اهمالکاری.. 28
2-2-4- اهمالکاری در فرهنگ ایرانی و اسلامی.. 31
2-2-5- راههای پیشگیری و درمان اهمالکاری.. 32
2-2-6- رابطه بین اهمالکاری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی.. 34
2-3- مهارتهای تحصیلی- شغلی.. 35
2-3-1- مهارت خودشناسی.. 36
2-3-2- رشته شناسی و شغل شناسی.. 53
2-5- پیشینه تحقیقات داخلی و خارجی.. 59
2-5-1- پیشینه تحقیقات داخلی.. 59
2-5-2- پیشینه تحقیقات خارجی.. 61
2-6- خلاصه. 63
فصل سوم روش پژوهش
مقدمه. 65
3-1- روش پژوهش… 65
3-2- جامعه آماری.. 65
3-3- نمونه و روش نمونهگیری.. 65
3-4- عوامل دموگرافیک… 66
3-5- ابزار تحقیق.. 68
3-5-1- پیشرفت تحصیلی.. 68
3-5-2- مقیاس اهمالکاری تحصیلی سولومن و راثبلوم (PASS) 68
3-6- روش اجرای پژوهش… 69
3-7- پکیج آموزشی.. 70
3-8- روش آماری.. 71
فصل چهارم تجزیهوتحلیل آماری
4-1- مقدمه. 73
4-2- یافتههای توصیفی.. 73
4-3- آزمون پیشفرضها و فرضیههای پژوهش… 74
4-4- بررسی فرضیههای پژوهش… 75
فصل پنجم بحث و نتیجهگیری
مقدمه. 82
5-1- بررسی فرضیههای پژوهش… 82
5-2- محدودیتهای پژوهش… 85
5-3- پیشنهادهای کاربردی.. 86
5-4- پیشنهادی پژوهشی.. 86
منابع. 87
پیوست ها
پرسشنامه اهمالکاری سولومن و راثبلوم. 97
خلاصه جلسات محتوای آموزشی.. 101
فهرست جداول
جدول (3-1) دیاگرام طرح پژوهش… 65
جدول (3-2) توزیع فراوانی بر اساس تحصیلات مادر و پدر. 66
جدول (3-3) توزیع فراوانی بر اساس سن مادر و پدر. 67
جدول (3-4) توزیع فراوانی شرکتکنندگان در پژوهش برحسب مشاغل والدین. 67
جدول (3-5) توزیع فراوانی شرکتکنندگان در پژوهش برحسب میزان درآمد. 68
جدول (4-1) شاخصهای توصیفی نمرات اهمالکاری تحصیلی و معدل دانشآموزان برحسب مرحله ارزیابی و عضویت گروهی.. 73
جدول (4-2) آزمون شاپیرو برای بررسی نرمال بودن نمرات اهمالکاری تحصیلی و معدل دانش آموزان 74
جدول (4-3) آزمون برابری واریانسهای نمرات معدل و اهمالکاری تحصیلی و زیرمقیاس ها 75
جدول (4-4) آزمون باکس بررسی برابری کوواریانسهای نمرات در دو گروه. 75
جدول (4-5) نتایج مقایسه دو گروه درمجموع متغیرهای پژوهش… 76
جدول (4-6) نتایج تحلیل کوواریانس مقایسه میانگینهای معدل دانش آموزان برحسب عضویت گروهی 77
جدول (4-7) نتایج تحلیل کوواریانس مقایسه میانگینهای نمرات اهمالکاری تحصیلی برحسب عضویت گروهی 79
فهرست شکلها
شکل (4-1) نمودار ستونی مقایسه میانگینهای معدل دانش آموزان در مرحله پسآزمون یا ترم دوم در دو گروه 78
شکل (4-2) نمودار ستونی مقایسه میانگینهای نمرات اهمالکاری تحصیلی در مرحله پسآزمون در دو گروه 80
چکیده
هدف پژوهش حاضر، شناسایی تأثیر آمورش مهارتهای تحصیلی و شغلی بر اهمالکاری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان مقطع متوسطه شهر یزد سال 93-92 بود.
روش تحقیق از نوع نیمه تجربی از نوع پیشآزمون- پسآزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر مقطع اول دبیرستان در شهر یزد در سال تحصیلی 93-92 میباشد. روش نمونهگیری بهصورت تصادفی خوشهای انجام شد و دانش آموزان به دو گروه 20 نفره تقسیم شدند و روش آموزشی به روی گروه آزمایش اجرا گردید و سپس از هر دو گروه پسآزمون گرفته شد. پیشرفت تحصیلی از طریق مقایسه معدل ترم بهمن 92 و خرداد 93 سنجیده شد و برای بررسی میزان اهمالکاری از پرسشنامه اهمالکاری تحصیلی سولومن و راثبلوم (PASS) استفاده شد. دادهها با روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند.
نتایج نشان داد که آموزش مهارتهای تحصیلی و شغلی بر اهمالکاری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر یزد مؤثر است و آموزش این مهارتها منجر به افزایش پیشرفت تحصیلی و کاهش اهمالکاری تحصیلی دانش آموزان شد؛ بنابراین میتوان اینگونه استنباط کرد که آموزش مهارتهای تحصیلی شغلی به دانش آموزان باعث افزایش انگیزه و عملکرد تحصیلی آنان میگردد لذا آموزش چنین مهارتهایی بهصورت مستمر در تمام مقاطع تحصیلی ضروری میباشد.
کلمات کلیدی: مهارتهای تحصیلی، شغلی- پیشرفت تحصیلی – اهمالکاری
فصل اول
کلیات تحقیق
1-1- مقدمه
امروزه صاحبنظران بر این باورند که یکی از دلایل مهم توسعه کشورهای پیشرفته توجه و اهتمام آن کشورها به تربیت نیروی خلاق و مؤثر است. دانشجویان نیروی انسانی برگزیده و سازندگان فردای کشور هستند (ضیغمی وپوربها الدینی،1390). یکی از روشهای برآورد پیشرفت در هر جامعه، برآورد پیشرفت افراد آن جامعه میباشد و برای تعیین پیشرفت هر فرد در جامعه، یکی از روشهای معمول، برآورد پیشرفت عملکردهای گوناگون افراد ازجمله عملکرد تحصیلی آنان میباشد (ترابی،1387). بهبود و توسعهی عملکرد تحصیلی یادگیرندگان یکی از اهداف اصلی مراکز آموزشی میباشد، زیرا عملکرد تحصیلی افراد اساس موفقیت و پیشرفت در هر مقطعی محسوب میگردد (شیروهی،2004). در هر نظام آموزشی میزان عملکرد تحصیلی یکی از شاخصهای موفقیت در فعالیتهای علمی است. نتایج پژوهشها نشان داد که علاوه بر ساختار و محتوای آموزشی کلاس، عوامل گوناگونی ازجمله سلامت روان، تواناییهای شناختی، هیجانها و ویژگیهای فردی و خانوادگی نقش عمده ایی در سطح عملکرد تحصیلی دارند (حسینی،1383).
یکی از عوامل افت تحصیلی دانش آموزان نیز ویژگیها اهمالکاری است، اهمالکاری درزمینهٔ تحصیلی به معنی به تعویق انداختن تکالیف تحصیلی و انجام ندادن تکالیف است، اهمالکاری تحصیلی یک مفهوم انگیزشی است و فراتر از مفهوم نداشتن مدیریت زمان و تنبلی در مدرسه معنا میگردد.
از سوی دیگر آموزش مهارتها نهتنها به دانش آموزان بلکه به همه افراد کمک میکند تا در مسیری که هستند راه را راحتتر بپیمایند و یکی از این مهارتها، مهارتهای تحصیلی شغلی است که شامل خودشناسی و رشته شناسی و شغل شناسی است در تسهیل آموزش و یادگیری و فراشناخت (توجه و تمرکز و هدفمندی) دانش آموزان مؤثر است و دانش آموزان را سریعتر به رشد و خودشکوفایی میرساند که در زیر بهصورت مفصل درباره این مؤلفهها بحث میگردد.
1-2- بیان مسئله
یکی از ملاکهای کار آیی و عدم کار آیی نظام آموزشی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان میباشد کشف و مطالعه متغیرهای تأثیرگذار بر این متغیر به شناخت بهتر و پیشبینی عوامل مؤثر و مهم در مدرسه میانجامد بنابراین بررسی متغیرهایی که با پیشرفت تحصیلی و افزایش عملکرد تحصیلی در دروس مختلف رابطه دارند همواره یکی از موضوعات اساسی و زیربنایی پژوهش در نظام آموزشوپرورش است. هنگامیکه در نظام آموزشی مشکلاتی همچون افت تحصیلی روی میدهد از انگیزه یادگیرنده بهعنوان یکی از عوامل مهم آن یادآوری میشود (بحرانی 1387).
عملکرد تحصیلی طی دهههای اخیر یکی از مسائل مهم حوزه تعلیم و تربیت بوده است. هرساله سمینارها و پژوهشهای متعددی در این زمینه انجام میپذیرد تا به نحوی این عامل مهم و تأثیرگذار را بررسی و تجزیهوتحلیل نماید.
در جامعه امروزی تحصیلات و بهتبع آن عملکرد تحصیلی به دغدغه اصلی پدران و مادران نسبت به کودکان و نوجوانان تبدیلشده است زیرا کسب تحصیلات مناسب باهدف دستیابی به موفقیتهای اجتماعی، شغلی و اقتصادی بالاتر ازجمله اهداف اصلی برای والدین و سیاستگذاران کشور تلقی میشود.
در خصوص دانش آموزان متوسط انگیزش تحصیلی از اهمیت خاصی برخوردار است. با دارا بودن این انگیزه دانش آموزان محرک لازم برای به پایان رساندن موفقیتآمیز یک تکلیف، رسیدن به یک هدف آموزشی یا دستیابی به درجه معینی از شایستگی در کار خود را پیدا میکنند تا بالاخره بتوانند موفقیت لازم را در امر یادگیری و پیشرفت تحصیلی کسب نمایند (یوسفی، قاسمی، فیروزنیا 1388).
در ضمن اینکه کاهش عملکرد تحصیلی بهعنوان یکی از معضلات مهم نظام آموزشی در کشورهای مختلف باعث به هدر رفت بسیاری از منابع انسانی و غیرانسانی میشود و زیانهای علمی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی زیادی را متوجه دولتها و خانوادهها مینماید و یکی از عوامل کاهش عملکرد تحصیلی دانش آموزان اهمالکاری تحصیلی آنان است.
اهمالکاری[1] یا به آینده موکول کردن کارها آنقدر متداول است که شاید بتوان آن را از تمایلات ذاتی انسان برشمرد. اگرچه اهمالکاری همیشه مسئلهساز نیست اما از طریق ممانعت از پیشرفت و عدم دسترسی به اهداف، پیامدهای نامطلوب و جبرانناپذیر به همراه داشته است (الیس و جیمز،1382 ترجمه فرجاد). اهمالکاری منجر به انجام یک کار بیثمر میشود. اهمالکاری سارق زمان است و باعث میشود فرد احساس گناه کند و نگاه دیگران نیز نسبت به او تغییر میکند. اهمالکاری یعنی به تعویق انداختن انجام کار و ارجاع عمل به آینده (ساتن[2]، 2009). یکی از زمینههای تأثیرپذیر از اهمالکاری افراد موفقیت و پیشرفت تحصیلی آنان است. اهمالکاری تحصیلی به معنی تمایلی غیرمنطقی برای به تعویق انداختن آغاز، یا کامل کردن یک تکلیف تحصیلی است، فراگیران ممکن است قصد انجام دادن فعالیت تحصیلی را در زمان مشخصشده یا مورد انتظار داشته باشند، ولی نمیتوانند برای انجام دادن آن در خود انگیزه کافی ایجاد کنند (فراری[3]، 1998).
تکنیکهای متفاوتی بهمنظور غلبه بر اهمالکاری ارائهشده است که از آن جمله تکنیکهای درمان هیجانی –عقلانی عبارت است از تمرین مبارزه با کمرویی و خود آشکارسازی حقیقی و نقش بازی کردن و ابزار احساسات و صحنهپردازی ذهنی و دسترسی به کفایتهای انسانی و… همچنین آموزش مهارتهای تحصیلی و شغلی اشاره کرد که از این میان مهارتهای تحصیلی شغلی میتوان: خودشناسی و رشته شناسی و شغل شناسی اشاره کرده.
جایو و اونبوزوگی[4] (2011) در تحقیقی که به بررسی اهمالکاری تحصیلی بر عملکرد تحصیلی و پیشرفته تحصیلی فارغالتحصیلان دانشگاهی میپرداخت اینگونه گزارش کردند که دانشجویانی که انگیزه پیشرفت کمتری نسبت به سایرین دارند، اهمالکاری بیشتری را نیز گزارش میکنند.
همچنین گوروئی و خیر و هاشمی (1390) در تحقیقی که به بررسی رابطه بین کمالگرایی و خود پنداره تحصیلی با توجه به نقش واسطهای اهمالکاری تحصیلی پرداختند گزارش کردند که بین متغیرهای پژوهش رابطه مثبت و معنیدار وجود دارد. همچنین کمالگرایی خودمدار پیشبینی کننده بهتری نسبت به اهمالکاری تحصیلی برای خود پنداره تحصیلی بود.
چو[5] (2011) در تحقیقی که به بررسی تأثیر اهمالکاری تحصیلی بر هوش هیجانی، زندگی در مدرسه و خودارزیابی و خودکارآمدی در بین دانشجویان پرداخت، نشان داد که دانشجویانی که اهمالکاری تحصیلی آنها بیشتر است، در خودارزیابیهایشان خود را به شکل منفی ارزیابی میکنند و احساس بیارزشی و عزتنفس و درنتیجه خود کارآمدی پایینی دارند و یک رابطه قوی بین اهمالکاری تحصیلی و نگرانی وجود دارد.
با توجه به اهمیت روزافزون تحصیلات در جامعه ما پیشرفت تحصیلی یک پدیده بسیار مهم هم برای دانشآموز و همخانواده و هممدرسه است، برخی از دانش آموزان که تعداد آنان در کشور ما قابلتوجه است با مشکلاتی از قبیل افت تحصیلی، بدکار کردی تحصیلی، اهمالکاری تحصیلی و اضطراب دروس ناشی از به تعویق انداختن آنان و شب امتحانی بودن و حجیم خوانی مطالب در شب امتحان و نداشتن برنامهریزی مناسب در طول سال تحصیلی و به تعویق انداختن کارها و نداشتن انگیزه مناسب برای ادامه تحصیل دستوپنجه نرم میکنند، مهارتهای تحصیلی شغلی بهعنوان یک پکیج آموزشی درصدد افزایش انگیزه و تمایل و رغبت و هدفمندی دانش آموزان میکوشد و درنتیجه تحقیق حاضر بر آن آمده است که به بررسی این موضوع بپردازد که آیا آموزش مهارتهای تحصیلی و شغلی منجر به کاهش اهمالکاری تحصیلی و افزایش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان میگردد یا خیر؟
1-3- اهمیت و ضرورت پژوهش
اهمالکاری پدیده جدیدی نیست. صدوبیست سال پیش، ویلیام جیمز[6]، یکی از پیشگامان روانشناسی، واژهی روانشناختی اهمالکاری را مطرح کرد. ناس (1998) طی مطالعهای
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1398-07-05] [ 08:17:00 ب.ظ ]
|